Lampu Jalan Sebabkan Jagung Tak Berbuah

Baru-baru ini, saya minta tolong anak-anak tebang  pokok jagung yang saya tanam ditepi rumah. Seronok sakan la Fatih dan Aqeel berpesta. Tak sampai 10 minit, setel 32 pokok mereka kerjakan. Kenapa tebang? Sebabnya semua pokok jagung ini tak berbunga walaupun usianya dah 50 hari lepas tanam. Jagung manis yang saya tanam ni jenis tembaga. Biasanya …

TERUSKAN BACAAN

Tips Mudah dan Jimat Untuk Kawalan Babi Pada Pokok Musang King

Masa saya lawat kebun Uncle Tan tempoh hari, saya perasan ada plastic yang digantung pada pokok durian musang king. Hampir semua pokok durian yang batangnya sebesar ibu jari kaki ada digantung dengan plastic ini. Untuk kepastian, saya pun tanya la Uncle Tan. Uncle, saya tengok semua pokok durian yang kecil ada digantung dengan plastic. Kenapa …

TERUSKAN BACAAN

Potensi Hasil Nanas MD2

Nanas MD2 antara varieti yang paling sedap kerana ia tak lidas lidah dan “crunchy”. Kadar kemanisan pun tinggi antara 16-20%. Permintaan untuk pasaran domestic pun sangat baik. Ia juga dieksport dalam bentuk buah segar. Tanaman nanas MD2 yang diuruskan dengan baik dan cekap boleh mendatangkan pulangan yang sangat lumayan. Seeloknya sebelum bertanam, pastikan kita telah …

TERUSKAN BACAAN

Sawi Fertigasi – Margin Untung Boleh Dapat 50%.

Tahun 2019, saya ada kongsi potensi tanaman sawi secara fertigasi. Macam biasa, ada je sindiran sinis yang saya terima. “Buat sistem fertigasi canggih-canggih, lepas tu tanam sawi. Apa barang bro! Buat rugi je! Baik tanam atas tanah terus. Tak ada kelas langsung!” Kita raikan pandangan mereka. Kita senyap dan senyum je. Alhamdulillah. Hari ini member …

TERUSKAN BACAAN

error: Content is protected !!