Tanam 830 Pokok Cili Solok, Boleh Dapat RM55 Ribu Semusim.

Ini cerita 3 tahun lepas. Masa tu saya sempat berguru dengan member yang kami kira otai dalam tanaman lada solok ni. Kami panggil beliau dengan gelaran Park Chu. Bila berborak panjang, dapat la korek sedikit sebanyak tips yang super mahal. Di antara kami, beliau la yang paling hebat. Setakat ini, rekod pengeluaran tertinggi satu pokok …

TERUSKAN BACAAN

Panduan Mudah dan Jimat Tanam Sawi Dalam Pasu

Dalam banyak-banyak teknik tanam sawi di rumah, ini teknik yang paling mudah dan berkesan buat saya . Ianya dipanggil teknik nutripot buatan sendiri. Apa yang speselnya teknik nutripot ni? Melalui teknik ini, kita bagi baja bersama air semasa siraman. Paling best, siraman dibuat seminggu sekali bagi pokok yang masih kecil. Bila pokok usia 3 minggu, …

TERUSKAN BACAAN

Kikis Kulit Pokok – Tips Penting Cantuman Dewasa Durian Musang King

Ilmu ni tak ada dalam buku. Saya dapat terus ilmu yang super mahal ni dari Uncle Tan semasa berkunjung ke ladang beliau baru-baru ni. Sebelum kita nak cantum kan “sion” ke pokok dewasa, pastikan pokok dewasa kita tu cukup subur. Cara kita nak tahu pokok dewasa tu subur atau tidak adalah dengan cara “memaras”/mengikis sedikit …

TERUSKAN BACAAN

Apa Itu Fertigasi?

Sambil borak –borak lepas makan malam beberapa hari yang lepas, isteri bertanya kepada saya. Fertigasi tu apa ya? Pelik ni, tiba – tiba tanya pasal fertigasi balas saya. Kenapa? Taka ada apa, saje jer nak tahu. Sebab, baru ni kawan ada tanya. Oo. Okeh. Fertigasi ni asalnya daripada perkataan “fertigation”, iaitu gabungan perkataan “fertilizer” dan …

TERUSKAN BACAAN

5 Strategi Pemasaran Nanas MD2

Perlu kita ingat, pasaran adalah “KING”. Jadi, sebelum kita tanam nanas MD2, kita mesti tahu kemana kita nak pasarkan buahnya nanti. Adakah secara borong atau runcit? Jika tak tahu macam mana nak jual, jangan tanam dulu! Kita wajib buat pelan pemasaran supaya tidak berlaku lambakan buah nanti. Tak perlu pelan pemasaran yang complicated sangat. Memadai …

TERUSKAN BACAAN

error: Content is protected !!