Panduan Mudah dan Jimat Tanam Sawi Dalam Pasu

Dalam banyak-banyak teknik tanam sawi di rumah, ini teknik yang paling mudah dan berkesan buat saya . Ianya dipanggil teknik nutripot buatan sendiri. Apa yang speselnya teknik nutripot ni? Melalui teknik ini, kita bagi baja bersama air semasa siraman. Paling best, siraman dibuat seminggu sekali bagi pokok yang masih kecil. Bila pokok usia 3 minggu, …

TERUSKAN BACAAN

Kikis Kulit Pokok – Tips Penting Cantuman Dewasa Durian Musang King

Ilmu ni tak ada dalam buku. Saya dapat terus ilmu yang super mahal ni dari Uncle Tan semasa berkunjung ke ladang beliau baru-baru ni. Sebelum kita nak cantum kan “sion” ke pokok dewasa, pastikan pokok dewasa kita tu cukup subur. Cara kita nak tahu pokok dewasa tu subur atau tidak adalah dengan cara “memaras”/mengikis sedikit …

TERUSKAN BACAAN

5 Strategi Pemasaran Nanas MD2

Perlu kita ingat, pasaran adalah “KING”. Jadi, sebelum kita tanam nanas MD2, kita mesti tahu kemana kita nak pasarkan buahnya nanti. Adakah secara borong atau runcit? Jika tak tahu macam mana nak jual, jangan tanam dulu! Kita wajib buat pelan pemasaran supaya tidak berlaku lambakan buah nanti. Tak perlu pelan pemasaran yang complicated sangat. Memadai …

TERUSKAN BACAAN

Tips Mudah dan Jimat Untuk Kawalan Babi Pada Pokok Musang King

Masa saya lawat kebun Uncle Tan tempoh hari, saya perasan ada plastic yang digantung pada pokok durian musang king. Hampir semua pokok durian yang batangnya sebesar ibu jari kaki ada digantung dengan plastic ini. Untuk kepastian, saya pun tanya la Uncle Tan. Uncle, saya tengok semua pokok durian yang kecil ada digantung dengan plastic. Kenapa …

TERUSKAN BACAAN

error: Content is protected !!